Statné ořešáky jsou dnes v zahradách vidět jen málo. To by se však mohlo změnit, neboť nově vyšlechtěné odrůdy plodí časně a daří se jim i v méně příznivých polohách. Vlašské ořechy si většina lidí zamilovala.
Moudrost ukrytá v korunách stromů
Ve starověkém Řecku se věřilo, že ořešák předává člověku v podobě ořechů moudrost bohů. Tato víra má docela reálný základ, protože specialisté na výživu i dnes oceňují vlašský ořech jako zásobárnu vynikajících živin pro mozek a řadí ho k cenným zdrojům energie nutným pro mozkovou činnost.
Na venkově se mohutné stromy vysazují poblíž zahradních odpočívadel nebo u domu, aby později skýtaly příjemný stín. Ostrá vůně jejich listů navíc odpuzuje obtížný hmyz.
Pokud si hodláte ořešák vysadit do zahrady, nachystejte mu hodně místa. I novější odrůdy vyšlechtěné na pomaleji rostoucích podnožích totiž snadno dosahují průměru koruny okolo 7-8 m. Velkoryse vyměřené stanoviště je nezbytné, protože ořešák nestrpí žádnou konkurenci. Z kořenů a spadaného listí se do půdy dostává rostlinná látka juglon, která se podílí na blokování růstu kořenů konkurenčních rostlin.
Při výběru hraje roli odolnost
Ořešáky jsou méně náchylné k napadení škůdci a chorobami než ovocné stromy, přesto by při výběru odrůdy měla míra odolnosti hrát důležitou roli. Za vlhkého počasí a v teplejších oblastech se může rychle rozšířit houbová choroba antrakóza ořešáku. Houba způsobuje vznik tmavých skvrn na listech a zelených obalech ořechů, ale neproniká do jader.
Také nebezpečná bakteriální skvrnitost ořešáku o sobě dá vědět nejprve černohnědými skvrnami, ale později zčernají a seschnou i jádra a stanou se nepoživatelná. Preventivní obranou proti chorobám je především vhodné stanoviště, hodně úsporné přihnojování, ponechání volného prostoru okolo kmene a pečlivé hrabání a odvážení spadaného listí.
Čas ořechů přichází na podzim. Vyšlechtěné odrůdy začnou plodit už 4-5 let po vysazení. U tradičních odrůd to však bývá 8-15 let. Dříve se ořechy používaly také k věštění průběhu nastávajícího roku. Před příchodem nového měsíce se vždy rozlouskl jeden k tomu předem určený ořech a pokud byla skořápka vyplněná zdravým jádrem, těšili se naši předci na nastávající šťastné dny, zavadlé nebo seschlé jádro předpovídalo těžké časy.
Přidejte odpověď