Cuketa je skvělá zelenina, která je však mezi lidmi stále obávaná. Lidé si s ní prostě nevědí rady, jak jí zpracovávat. Loupat jí? Neloupat? Vybírat jadérka? Jak vůbec chutná cuketa? Spousta lidí kvůli těmto otázkám nekupuje cuketu, což je škoda.
Má velmi jemnou chuť, snadno bere chuť přísad, můžete jí kořenit. Jde o jednoletou rostliny, která je zásobárnou vody, vitamín a minerálů. Cuketu je možno smažit, zapékat, sterilovat, plnit. Hodí se na slané i sladké pokrmy. Co z cuket vytvořit? Přinášíme recept na cuketový koláč a cuketovou buchtu.
Cuketový koláč
½ kg cukety
2 stroužky česneku
1 velká mrkev
1 velká cibule
1 sklenice dětské krupice nebo hrubé mouky
2 PL polohrubé mouky
¼ sklenice oleje
10 dkg salámu (anglická slanina, vysočina, šunka, podle chuti)
½ prášku do pečiva
Sůl, kmín, pepř
Cuketu, tvrdý sýr, česnek, cibuli a mrkev nastrouhejte na struhadle. Přidejte krupici, mouku, olej, salám, nakrájený na kostičky, prášek do pečiva a koření. Vše smíchejte a dejte na plech, který vyložíte pečícím papírem. Plech dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte dozlatova.
Cuketová buchta
3 vejce
3 hrnky polohrubé mouky
2 hrnky cukru
1 hrnek rostlinného oleje
1 PL kakaa
2 KL skořice
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
½ – ¾ hrnku mléka
2 hrnky nakrájené cukety
Cuketu nakrájíme na menší kousíčky a smícháme spolu se všemi ingrediencemi. Vytáhněte vyšší plech či pekáček a vložte do něj pečící papír, popřípadě vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Do pekáčku dejte těsto a pečte asi půl hodiny při 170 stupňů. Po upečení nechejte vychladnout, rozkrojte naplocho a můžete promazat džemem či zavařeninou. Spojte, povrch potřete polevou (citrónová, čokoládová) a můžete podávat.
Přidejte odpověď