Laktózová intolerance – co se pod tímto pojmem skrývá?

By: Siona Karen

Slyšeli jste někdy o laktózové intoleranci? Tušíte alespoň částečně, co se pod tímto pojmem skrývá a jak se projevuje? Povíme si o tom v našem dnešním článku.

Pod pojmem laktózová intolerance se skrývá úplná nebo částečná neschopnost trávicího traktu zpracovávat laktózu. Příčinou bývá většinou nedostatek enzymu, který laktózu štěpí.

By: Vegan Feast Catering

Pokud se tento nevstřebaný mléčný cukr dostane do dalších částí zažívacího traktu, protože je ve střevě nadbytečný, začíná kvůli přítomným bakteriím kvasit. Nezaměňujte ovšem laktózovou intoleranci s alergií na kravské mléko, jedná se o odlišná onemocnění.

Jak se intolerance laktózy projevuje?

Lidé s touto nemocí často trpí na bolesti břicha, křeče a kručení v břiše i průjem. Celkově takový organismus neprospívá, což se například u dětí projevuje nepřibíráním na váze apod. Zajímavostí je, že v současnosti jí trpí každý šestý člen populace s tím, že na severu Evropy je četnost nižší než ve zbylých částech.

By: Sweet Flour Bake Shop

Prevence proti této nemoci takřka neexistuje, jelikož geneticky podmíněnou sníženou tvorbu laktázy nelze bohužel nijak ovlivnit.

Jak laktózovou intoleranci léčit?

Léčba této nemoci je prakticky jednoduchá a spočívá v omezení laktózy v jídelníčku. V některých případech je nutné výrobky s obsahem laktózy zcela přestat konzumovat, ale vše záleží na daném jedinci a na tom, jak vysokou aktivitu laktázy má v tenkém střevě.

Dobře tolerovány bývají výrobky s přirozeně nízkým obsahem laktózy, což jsou zrající a tvrdé sýry. Snášeno bývá i mléko, a to obzvlášť pokud je smícháno s kakaem nebo kukuřičnými lupínky. V menším množství si postižení jedinci nemusí odpírat ani šlehačku či smetanu s vyšším obsahem tuku, jogurty i zakysané výrobky. Ty totiž obsahují bakterie, které pomáhají se štěpením ve střevě a konzumace ani lidem s intolerancí laktózy většinou nedělá problémy.

Ptáte se, co se tedy nesmí? Pokud spadnete do sítě laktózové intolerance, je třeba dávat si pozor na mléčnou čokoládu, dezerty, zmrzlinu, máslo, margarín a zákusky. Stejně pozor na výrobky obsahující sušené mléko. Nejlepší je v případě laktózové intolerance sledovat složení potravin.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*