Gril a jeho místo nejen v profesionální gastronomii

Grilované pokrmy jsou stále velmi oblíbené. Grilování nám přináší potěšení nejen na domácích zahrádkách nebo v přírodě, ale také v kuchyních gastronomických provozoven nabízejících zákazníkům grilované maso či zeleninu. Gastronomický gril má své pevné místo zároveň v elegantních restauracích a steakhousech, stejně tak v podnicích rychlého občerstvení a ve firmách, které nabízí především cateringové služby. Nastává tedy otázka, jaký typ grilu vybrat, abyste měli jistotu, že vše, co se na něm připraví, si podmaní srdce a mlsné jazýčky všech zákazníků? Nabízíme krátký přehled grilovacího zařízení.

Kontaktní grily

Začněme grilem, který by měl být součástí vybavení každé cateringové společnosti, podniku s rychlým občerstvením, food trucku, kavárny nebo sandwich baru. Jedná se o kontaktní gril – malé zařízení sloužící k tepelnému zpracování sendvičů, toastů, wrapů a burgerů. Každý model zařízení je vybaven dvěma topnými deskami – horní a spodní, to jej odlišuje od typického grilu. Díky tomu se pečivo vložené do zařízení dokonale propeče z obou stran. Kontaktní grily s elektrickým napájením mají plynulou regulaci teploty a jsou vybaveny keramickými nebo litinovými grilovacími deskami – drážkovanými, hladkými nebo kombinovanými. V nabídce jsou zařízení různých rozměrů, s jednou nebo dvěma deskami, což nám umožní si vybrat model přizpůsobený nejen našim požadavkům, ale také prostoru, který máme k dispozici. Většina modelů je vybavena bezpečnostním termostatem chránícím přístroj před přehřátím a přepětím, protiskluzovými, stabilizačními nožičkami, pohodlnými madly z tepelně nevodivých materiálů a výsuvným lapačem tuku nebo zásuvkou na tuk a zbytky z grilování.

Do segmentu kontaktních grilovacích zařízení patří také plynové nebo elektrické stolní grilovací desky. U nich lze zvolit pracovní plochu hladkou, drážkovanou nebo kombinovanou – to v různých velikostech. Zajímavou verzi stolních grilovacích desek jsou keramické grily, které jsou vybaveny ochranou proti přehřátí a přepětí, nádobou na zachytávání tuku, kontrolkou a regulací teploty. Keramický gril má dokonale hladkou pracovní desku se stejnou teplotou po celé ploše, což zajišťuje rovnoměrné tepelné zpracování potravin a tento typ se hodí skvěle pro grilování různých pochutin, i mražených polotovarů.

Plynový gril

Plynové grily jsou zařízení, která se skvěle hodí pro profesionální gastronomii. Hned po stisknutí zapalování jsou připraveny k práci, zaručují přesnou regulaci teploty a rovnoměrné tepelné zpracování. Lze je napájet z plynových rozvodů nebo z přenosné tlakové láhve, proto je velmi rády využívají nejen restaurace nebo hotelové kuchyně, ale také cateringové společnosti zajišťujících venkovní akce. Plynové grily se vyrábí v jedno-, dvou-, tří – a dokonce ve verzi se čtyřmi hořáky. Obvykle se ovládají samostatně. Většina modelů je vybavena elektronickým zapalováním a plynovodem s redukčním ventilem, což zvyšuje provozní bezpečnost.

Mezi plynové grily patří také lávové grily s jedním nebo dvěma hořáky a roštem. Fungují tak, že hořáky doplňují speciální lávové kameny, které dokonale akumulují teplo a následně je přenáší na grilované suroviny. Jsou perfektní na grilování masa a ryb, ale také zeleniny a pečiva.

Gril pro catering

Profesionální cateringové grily jsou mobilní zahradní grily, které se nejčastěji používají při různých typech venkovních akcí. Liší se především způsobem napájení – k dostání jsou zároveň grily plynové a elektrické, ale také grily na dřevěné uhlí. Plynové grily mohou mít různý počet hořáků. Prakticky všechny (kromě modelů s pánví) mají stabilní, často skládací nohy nebo základnu na kolečkách a jsou vyrobeny z nerezové oceli, která je odolná vůči vysokým teplotám a mechanickému poškození. Jsou vybaveny elektrickým zapalováním, termočlánkovým ventilem pro automatické uzavření přívodu a kabelem s redukčním a pojistným ventilem.

Co si vybrat?

Grily pro gastronomické provozy mají své místo prakticky v každé profesionálně zařízené kuchyni, ale odpověď na otázku, do jakého zařízení je nejlépe investovat, není vůbec jednoduchá. Výběr optimálního přístroje závisí především na zaměření konkrétního gastronomického provozu a prostoru, který je v dané kuchyni k dispozici. Doufáme, že vám náš článek pomůže učinit to nejlepší možné rozhodnutí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*