Sladká červená vína jsou charakteristická ovocnými tóny a jemností, což dokáže povznést jakýkoliv pokrm na další úroveň. V každém doušku ucítíte zralé červené či černé ovoce (třešně, jahody, maliny i ostružiny), k němuž se často přidávají tóny čokolády, vanilky a koření. Sladká červená vína jsou komplexní a výrazná. Láhev si otevřete k dezertu i hlavnímu jídlu.
Oblíbené druhy sladkých červených vín
Pokud jste dostali chuť na plné červené víno se sladkým nádechem, pak vás nadchne portské víno vyznačující se sladkou chutí tmavého ovoce, čokolády a koření. Další oblíbenou volbou je italské Lambrusco, což je zase jemně perlivé červené víno, které bývá polosladké až sladké. Další možností je Brachetto d’Acqui, tedy sladké šumivé víno z Itálie, které zaujme vůní jahod, malin a růžových lístků. Recioto della Valpolicella, vyráběné z částečně sušených hroznů má zase tóny sušeného ovoce a čokolády.
S jakým jídlem si dát sladké červené víno?
Sladká červená vína se dokonale hodí k čokoládovým dezertům, ať už se jedná o čokoládový mousse, nebo čokoládový dort. Stejně tak si skleničku můžete dát k ovocným dezertům, koláčům a crumble. Jestliže zrovna nemáte chuť na sladké, nevadí, otevřete si jednu láhev k plísňovému i kozímu sýru, případně k vyzrálému čedaru. Odvážnější gurmáni mohou klidně experimentovat s netradičními kombinacemi, například s grilovaným masem nebo karamelizovanou kořenovou zeleninou, kde sladkost vína podtrhuje jemné kouřové a přírodní sladké tóny pokrmů.
Nemusíte nutně zůstávat u zahraničních značek, protože i moravská vína mají své kouzlo. Morava je vinařstvím proslulá a je protkaná mnoha vinařskými stezkami, půvabnými a starobylými sklípky a celkově vinařskou tradicí. V České republice vinaři obstarávají celkem 18 tisíc hektarů vinic s bílými i modrými odrůdami hroznů.
Přidejte odpověď