Důmů / Léčba / Zánět dásní nikdy nepodceňujte

Zánět dásní nikdy nepodceňujte

Poměrně dost lidí trpí chronickým zánětem dásní. Přibližně u poloviny tento problém později přeroste v paradontozu. Nemoc, pro níž je typické krvácení dásní, odhalování zubních krčků a v konečném stadiu vypadávání zubů, leckdy i úplně zdravých. Ty se díky právě pokročilému stadiu zánětu už neudrží v kosti.

Prevence je přitom tak snadná

O zuby je třeba řádně pečovat a správně je čistit. Účinnou pomocí mohou být také bylinky – šalvěj, máta, přeslička, propolis, mochna nebo hřebíček

Proplachujte ústa vodou ze šalvěje

Častou součástí ústních vod bývá šalvěj, která má dezinfekční a stahující účinky, stejně jako heřmánek. Léčivou vodu k proplachování úst si můžete připravit také doma sami – 2 lžíce sušené nebo 3 čerstvě řezané šalvěje a vrchovatou lžíci heřmánku přelijte 0,5 l studené vody, přiveďte k varu, odstavte, přikryjte pokličkou a louhujte do vychladnutí, poté přeceďte a po vyčištění zubů proplachujte ústa.

Na akutní potíže zkuste mátu a přesličku

Při podrážděných dásních uleví odvar z vrchovaté lžíce sušené natě přesličky, šalvěje a máty. Příprava je stejná jako u předchozího receptu. Vlažný odvar podržte 2 – 3 minuty v ústech. Aplikujte několikrát denně.

Večer žvýkejte drcený propolis

Jestliže vás již paradontóza postihla, pomoci by vám mohl propolis, pokud na něj nejste alergičtí. Tento včelí produkt mírní záněty a působí hojivě. Obsahuje řadu účinných látek. Při bolavých a zanícených dásní se doporučuje žvýkat kousek drceného propolisu, nejlépe večer, zaplní mezery mezi zuby a přes noc bude působit. Pokud by vám žvýkání nevyhovovalo, můžete vyzkoušet propolisovou tinkturu, kterou si 3x denně potírejte dásně. Oboje zakoupíte v lékárně.

Dásně potírejte hřebíčkovým olejem

Zuby si důkladně vyčistěte kartáčkem a zubní pastou a na postižená místa rozetřete 1 – 2 kapky hřebíčkového oleje a důkladně promasírujte. Provádějte 2 – 3x denně.

Léčivá mochna

Odvar se používá jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní či parodontoze. Připravuje se z drcených oddenků, čerstvých či sušených, které se sbírají brzy na jaře nebo na podzim. Doporučená dávka je ½ až 1 čajová lžička na 2,5 dcl vody.

O Renata Bachtíková

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *