Není sůl jako sůl: Jaké soli jsou nejzdravější

„Sůl nad zlato“ a ničím ji nelze nahradit, to se praví v jedné české pohádce a je to pravda pravdoucí. Sůl tvoří ionty chloru a sodíku (to se učí již na základní škole) a naše tělo se bez nich neobejde.

Potřebuje je pro udržování homeostázy (stabilní vnitřní prostředí organismu) a také pro přenos signálů v nervovém systému. Za zmínku stojí i udržování hladiny cukru v krvi, stimulace vstřebávání potravy, detoxikace plic a v neposlední řadě zabraňuje svalovým křečím a kornatění žil. Je důležitá pro tvorbu kyseliny solné v žaludku (základní látka při trávení). Při přípravě jídla ovlivňuje kvalitu a dostupnost živin.

Jaké druhy soli lze používat

Kamenná nebo mořská sůl?

Kamenná byla dříve také v moři. Jen už nyní leží v klidu, kdežto mořská je v neustálém pohybu. Kuchyňská sůl je povětšinou vysoce čištěný produkt. Původní sůl byla zbavena prvků, které tělo nutně nepotřebuje, kdežto nerafinovaná mořská sůl obsahuje i další minerály. Vhodná k používání je Atlantská sůl (koupíte ji v obchodech se zdravou výživou). K její těžbě dochází v ekologicky čistých místech a neprochází procesem bělení ani jodování a zůstává tak v přírodním stavu.

Kuchyňská sůl se může vyskytovat v různých podobách. Nejčastěji používaná je kamenná sůl z dolů nebo povrchových lomů (po vytěžení se třídí, mele a obohacuje jodem). V obchodech se občas vyskytuje sůl s nápisem „vakuová“, ta se vyrábí ze solného roztoku – solanky, odpařením a krystalizací se získává čistá jedlá sůl. Jednu nevýhodu má – pomaleji se rozpouští a tak se může stát, že pokrm snadno přesolíte.

salt-1475007_960_720Mořská sůl je nejpoužívanější varianta k soli kuchyňské. Je sice trochu dražší, ale obsahuje více jodu a minerálních látek. Získává se odpařováním mořské vody (nejstarší to technika). Tady je důležitá i lokalita, z níž sůl pochází. Většinou ji koupíte hrubozrnnou. Někdy bývá obohacena směsí různých bylinek. Je vhodná především pro dochucování hotových pokrmů. Taktéž ji můžeme přidat do koupele nebo inhalovat a zastavíme tak nastupující virózu.

Sůl himálajská

Je typická svým zbarvením – narůžovělou až oranžovou barvou, kterou způsobuje obsah železa. Původem tohoto druhu soli jsou vzdálené končiny Asie – himálajské hory, kde je dosud příroda téměř panenská, bez zásahu člověka. Sůl obsahuje velké množství minerálů, žádné látky se do ní nepřidávají uměle. Chcete – li tedy alternativu bez chemie, sáhněte po této.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*