Bylinky ze zahrady lze využít v kuchyni k různým účelům. Jedním z nich jsou i nejrůznější letní drinky, které si můžeme vyrobit sami. Poradíme vám, jak na ně.
Mojito
Pravé mojito vyžaduje dobrý karibský rum. My si však můžeme vyrobit nealkoholické mojito, které milují děti. Recept je pro oba nápoje stejný, pouze u nealka vynecháme rum.
Z limetky odkrojíme oba konce a zahodíme je. Limetku rozpůlíme, jednu půlku odložíme na jiné použití a zbytek rozkrájíme na 4 podélné dílky. Dále potřebujeme mátu, ze které odtrhneme lístky a vše dáme do skleničky a zasypeme cukrem a dobře podrtíme, aby se uvolnilo příjemné aroma. Pak vše promícháme, aby se cukr téměř rozpustil, zasypeme ledem až po okraj sklenky. Dolijeme vodou a můžeme podávat s brčkem.
Pěnivé frapé
I na ledově chladné kávě můžeme mít hustou pěnu. Vyrobíme si ji ze směsi vody, zrnek instantní kávy, ledu a cukru. Kávu, polovinu ledu, cukr a vodu dáme do šejkru nebo mixéru. Obsahem třeseme nebo jej mixujeme cca půl minuty až se vytvoří hustá pěna. Do vysoké sklenice vhodíme zbytek ledu, zalijeme napěněnou kávou a tenkým pramínkem pokropíme pěnu mlékem, které pěnou proteče a klesne dolů. Pro zvýšení efektu můžeme navršit kopeček ušlehané šlehačky a lžičku strouhaných lískových oříšků.
Bezový drink
Do zásoby si můžeme připravit bezový nebo mátový sirup. Při přípravě drinku důkladně omyjeme a škrabkou oloupeme kůru citronu, kterou vhodíme do kastrůlku spolu s mátou a cukrem. Ze zbytku citronu odstraníme bílé hořké podkoří tak, že segmenty odhalíme až na vnitřní šťavnatou dužninu. Obnažený citron rozkrojíme na čtvrtinky a přidáme do kastrůlku. Obsah zalijeme vodou, přivedeme k varu a necháme zvolna 30 minut táhnout. Nakonec vše zcedíme a po vychlazení uložíme v uzavřené nádobě do lednice, kde vydrží až dva týdny.
Do skleničky odměříme gin, bezový sirup, mátový sirup a vše zasypeme ledem, promícháme, dolijeme sodovkou a ozdobíme mátou. Na drink můžeme ještě vymáčknout čtvrtku citronu, přihodit ho do sklenky a ihned podávat.
Přidejte odpověď