TOP 5 pro zdravé srdce

Jaká jídla bychom si měli dopřávat častěji, pokud trpíme srdečními obtížemi nebo pokud k nim můžeme mít genetické sklony (či nemáme zrovna nejlepší životosprávu) a chceme jim účinně předcházet? Nejde jen o klasické klišé ovoce a zelenina, těchto jídel je spoustu a dá se říct, že každý z nás si určitě vybere to svoje.
Mezi top patří v tomto ohledu určitě losos (či obecně mořské ryby), jablka, oves, červené víno a mimo jiné i rajčata. Tak tedy pěkně popořadě.

Losos je bohatý na takzvané omega3 mastné kyseliny, ty zabraňují například tvorbě krevních sraženin a chrání před záněty. Losos jednou týdně na našem stole dokáže mnohé, například skoro vypudit z cév škodlivý cholesterol, čímž se našemu srdci opravdu dosti uleví. Ryby není radno podceňovat, ne nadarmo jsou mořské národy o poznání zdravější než ty vnitrozemské.

Jablka jsou ceněna hlavně pro svůj obsah vlákniny a tím pádem pro přínos trávicímu ústrojí, ale některé látky v nich obsažené jsou pro zdraví našeho srdce překvapivě poměrně důležité. Jablkem k snídani se rozhodně nedá nic zkazit…

Říkáte si asi proč oves? Inu proto, že obsahuje takzvaný beta-glukan, který snižuje množství cholesterolu v krvi a tím pádem vlastně přímo ovlivňuje i zdraví našeho srdce. Oves přitom nemusí být nijak vábný samotný, ale s jogurtem už je to jiná káva, co říkáte?

Červené víno je už tradiční životabudič, jedno nebo dvě deci každý večer pomůže zdraví našeho srdce měrou více než vrchovatou. Zapomínat nesmíme ani na rajčata, která obsahují pověstný lykopen. Ten snižuje riziko onemocnění srdce. Rajčata můžeme jíst nejen ve větším množství (jsou nekalorická), ale i v jakékoliv úpravě. Na pizze, čerstvá nebo jako protlak či kečup, obsah lykopenu se v tomto směru moc nemění.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*