Chřipka „řádí“ všude kolem nás. Každý přemýšlí, jak by se jí vyhnul. Můžeme použít některé přírodní prostředky, které posílí náš organismus a zároveň bojují proti virům a bakteriím. Také je potřeba posílit některá opatření v našem životním stylu.
Potraviny a doplňky stravy
Především je potřeba zvýšit přísun vitamínu C, který zvyšuje funkce bílých krvinek podílejících se na obranyschopnosti organismu. Jeho hladina totiž bývá v období infekce nedostačující. Vitamín C také zkracuje dobu trvání chřipky a mírní její symptomy, snižuje schopnost virů pronikat do organismu. Potraviny bohaté na vitamín C jsou především šípky, černý rybíz, červená paprika, rajčata, kiwi, růžičková kapusta, brokolice, papája, zelí, rakytník. Chřipka se většinou objevuje v období, nedostatečného slunečního svitu, to nám klesá hladina vitamínu D (jeho syntéza závisí na slunečním světle). Je proto vhodné, především v zimním období, užívat velké množství vitamínu D. Jeho velmi dobrým zdrojem jsou ryby. Menší množství je obsaženo v játrech nebo vaječném žloutku. Další prostředek, který nám pomůže v boji proti chřipce, je Echinacea, která pomáhá zvyšovat obranyschopnost organismu a je účinná i při nachlazení.
Oregánový olej pomáhá při kašli (uvolňuje dýchací cesty, tlumí dráždivý a suchý kašel). Jako přírodní antibiotikum působí také česnek. Vynikajícím prostředkem proti kašli je šťáva z cibule, ta má též antibakteriální účinky. Připravíme si ji jednoduše – nastrouháme jednu cibuli, přidáme med a vymačkáme co nejvíce šťávy, kterou scedíme a vypijeme. Na podporu pocení můžeme využít některá ostrá koření – česnek, chilli, křen. Energii nám dodá silný slepičí vývar. Při jeho přípravě nešetříme cibulí, česnekem a kořenovou zeleninou. Důležitý je i dostatečný přísun tekutin a čaje (především šípkový, zázvorový, mátový nebo zelený). V zimním období je vhodné jíst především stravu se zahřívacím účinkem – ovesné vločky, slunečnicová semena, vlašské ořechy, piniová semínka. Střed organismu, který je na chlad obzvláště citlivý, zahřejí a posílí fenykl, kopr, anýz, skořice, hřebíček, bazalka, rozmarýn, koriandr nebo bobkový list. Do vydatných polévek můžeme použít kukuřici, pohanku nebo žito. Zázvor je známý díky svým oddenkům, které mají intenzivní a zároveň pikantní chuť. Působí preventivně proti kašli a chřipce a podporuje trávení. Nastrouhaný kořen zahřívá organismus. Vynikající je zázvorový čaj – oloupaný a nastrouhaný (asi 2 lžíce) zalijte horkou vodou, přidejte med a citron. Můžete si též připravit směs – menší část zázvoru nakrájejte na kousky, přidejte omytý pomeranč nakrájený i s kůrou, 2 lžíce medu a špetku kurkumy. Vše řádně promíchejte, uzavřete do sklenice a nechte v lednici. Na přípravu čerstvého čaje použijte vždy 2 lžičky směsi, které zalijete horkou vodou.
Rakytník naše tělo velmi ocení. Jeho červené plody obsahují velké množství vitamínu C a A a antioxidanty. Podporuje imunitní systém, proto je jeho užívání vhodné v období chřipek, viróz a při angínách. Tlumí záněty, pomáhá při léčbě žaludku, zlepšuje kardiovaskulární systém. Velmi užitečný je i při rekonvalescenci. Používají se hlavně plody a listy. Čaj za rakytníku připravíte velice jednoduše – polévkovou lžíci listů přelijte 250 mililitry vroucí vody a nechte 15 minut louhovat, poté přelijte přes sítko, vhodné je přisladit medem (pozor, až když je voda chladnější, teploty nad40°C ničí cenné látky v medu obsažené). Pijte teplý nápoj. Řebříček je ideální jako koupel. Tři polévkové lžíce sušeného řebříčku přelijte půl litrem vroucí vody, překryjte a nechte 20 minut louhovat. Poté sceďte a přidejte do vany s vlažnou vodou. Takováto koupel zklidní záněty a zvýší prokrvení organismu, které podporuje pocení.
Další opatření
Vyhýbejte se cukru, bílému pečivu (podporuje tvorbu hlenu), nevhodným tukům (uzeniny, smažené pokrmy, polotovary, instantní potraviny), potravinám, které organismus ochlazují a činí ho ještě náchylnějším (mléčné výrobky, tropické ovoce, džusy). Dostatečný spánek a odpočinek je také důležitou částí prevence proti oslabení organismu. Základním předpokladem správné léčby při nachlazení je vyležení v posteli. Poté by mělo následovat minimálně třítýdenní období snížené aktivity, což je velice důležité pro rekonvalescenci a také zabráníte opětovnému návratu nemoci. Odolnost organismu zvyšuje otužování, s nímž je ideální začít již v letním období. Používejte éterické oleje do odpařovačů a aromalamp. Dají se použít všude tam, kde je velké množství lidí (kanceláře, čekárny lékařů, školky a školy, obchody a podobně). Nejlépe se hodí oleje s protivirovými a bakteriálními účinky – eukalyptus, tymián, levandule, skořice, lemongras, dobromysl.
Přidejte odpověď