Rafinovaný bílý cukr je nezdravou variantou slazení. S přírodním cukrem se člověk naučí sladit mnohem radostněji, jelikož má na zdraví daleko příznivější efekt. Je to stévia, která je poslední dobou tolik opěvovanou rostlinkou.
Zajímavé je, že je sladší, než klasický cukr, přesto nízkokalorická, navíc i léčivá. Každý z nás má občas chuť na sladké a je to zcela normální. Rozhodující je však, co k potlačení této chuti konzumujeme. Nebyla by lepší stévia, než různé koláčky, čokolády a croissanty?
Nízkokalorické sladidlo ze stévie nahradí cukrovinky
Tekutá forma stévie je tělu přirozená, tudíž jí přijímá úplně bez problémů. Trávicím traktem prochází snadno a rychle. Je dodávkou energie a obsahuje plno účinných látek. Nachází se tu glykosidy (steviosid a rebaudiosid) – perfektně přisladí dezert, salát i marmeládu. Výhodou je, že se může používat do horkého pití a vůbec nic se nestane. Naopak, mnohem více získáte! Věděli jste, že stévia snižuje příznaky pálení žáhy?
Klidně si po dobrém jídle dopřejte stévii v nápoji a žádné zažívací potíže se neprojeví. Rovněž příznivě působí na funkci slinivky břišní – zvyšuje produkci inzulínu. Sladidlo pro diabetiky tedy existuje. Jelikož je stévie výborným řešením k únavovým syndromům, věřte tomu nebo ne, v těle nehromadí tuky a vy se cítíte mnohem lépe, jak fyzicky, tak psychicky. Navíc vám postačí skutečně jen malé množství, protože sladí až 300 krát více, než řepný cukr. Stačí tři kapičky na 1 čajovou lžičku. Díky tomu můžete přípravek Steviolin uskladnit v suchu a chladu na několik měsíců. Možná si dokážete logicky spojit výhodu i s menší kazivostí zubů.
Stévie je teplomilná trvalka
Je hodně využívaná v přírodní léčbě u domorodého obyvatelstva v Paraguayi a Brazílii. Kdo bere stévii pouze za přírodní sladidlo, plete se. Vy už víte, že má řadu příznivých účinků na lidský organismus, podobně jako xylitol. Jeho přírodní forma preventivně brání kazivosti zubů a vytváření plaku, zmírňuje kyselé prostředí vyrovnáváním pH a potlačuje vznik bakterií v ústech.
Přidejte odpověď