Čerstvého ovoce bude brzy všude dostatek a již nyní jsou v mnoha obchodech k dostání čerstvé jahody a další. Pokud máte rádi ovocné dorty a pečení obecně, zkuste si připravit rolády s čerstvým ovocem. Věřte, že si pochutnáte. V našem článku vám přinášíme dva recepty, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Šlehačková roláda s ovocem
První roláda je velice jednoduchá na přípravu a může se připravovat jak s ovocem tak bez něj. Budete potřebovat:
- Pět vajec
- 100 g moučkového cukru
- Dvě lžíce kakaa
- Dvě lžíce polohrubé mouky
- 250 ml smetany ke šlehání
- Jeden balíček ztužovače na šlehačku
- Vanilkový cukr (dle chuti)
- 200 až 300 g ovoce, opět dle chuti, může být i kompotované
A jak na to?
Z bílků ušlehejte sníh, do kterého přidejte cukr a poté žloutky a kakao promíchané s moukou. Na plech si rozviňte plát alobalu nebo pečícího papíru a rozlijte na něj těsto. Pečte v předehřáté troubě při teplotě 200 °C asi sedm minut. Upečený plát sundejte hned z plechu a nechte vychladnout. Jako náplň vyšlehejte šlehačku se ztužovačem a rozetřete ji na vychladlý plát. Na ni pak stačí poklást kousky ovoce, vše zavinout a nechat vychladit v lednici.
Piškotová roláda
Dobrá může být také piškotová roláda, kterou můžete naplnit zase trochu jiným krémem. Budete potřebovat:
- Pět lžic horké vody
- Pět vajec
- 180 g moučkového cukru
- Jednu lžíci oleje
- 150 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice
- 350 ml mléka
- 200 g Hery
- Jeden prášek do pečiva
- Marmeládu
- Mleté mandle
- Jeden vanilkový cukr
- Ovoce
Postup na přípravu korpusu je stejný jako v předchozím případě. Rozdíl je pouze v přípravě krému. Uvařte pudink dle návodu na obalu, avšak s menším množstvím mléka. V mixéru ušlehejte změklou Heru, přidejte cukr, vychladlý pudink a vše vyšlehejte v dokonalý krém. Upečený plát potřete marmeládou, poté krémem a přidejte ovoce. Následně stačí stočit do tvaru rolády, potřít zbytkem krému, posypat mletými mandlemi a nechat vychladit. Dobrou chuť!
Přidejte odpověď