Konečně je tu léto s nespočtem možností k cestování, k navštěvování známých i poznávání neznámých míst. Kde kdo se těší na čas, kdy se bude moci věnovat svým zálibám. Jsou mezi námi jistě i takoví, kteří milují léto kvůli sněží, čerstvé a lahodné kuchyni. Jen pomyšlení na chutnou olivovou pomazánku na křupavých bagetách, jahodový koktejl nebo cupcake z čerstvého ovoce ze zahrádky budí slast u našich chuťových pohárků.
O původu oliv
Milovníci zeleninových salátů se jen zřídkakdy obejdou bez olivového oleje či samotných oliv. Během ochutnávání těchto zelených či černých bobulí si možná rozpomenete na letní dovolenou u moře. Možná již víte, že olivy jsou plody středozemského stále zeleného stromu zvaného Olea europaea. Olivy uzrávají po odkvětu bílých voňavých květů. Jsou obzvláště olejnaté, neboť obsahují více než padesát procent oleje a téměř čtyřicet procent vody. Původ oliv pochází z Malé Asie. Někoho možná překvapí, že černé i zelené olivy pocházejí z jednoho stromu. Zelené olivy se obvykle sklízejí na podzim a černé začátkem prosince. Černé olivy jsou ve skutečnosti dozrálé zelené olivy patřičného druhy. Zelené olivy, které jsou určené pro jídlo, se češou nezralé. Černé olivy (v gastrobalení k objednání zde www.bassta.cz ) jsou zralejší a tím pádem také bohatší na olej.
Talíř plný oliv
Olivy patří mezi ovoce a doporučují se jíst především pro svůj významný přínos vitamínů A a E, nenasycených mastných kyselin, antioxidantů, přírodních vláknin a minerálů. Obsahují zejména železo, vápník, draslík a hořčík. Horký letní den si můžete zpříjemnit osvěžujícím olivovým salátem, který snadno připravíte z gastro balení olivy a balkánského sýra. Přidat můžete červenou papriku. Velkou pochvalu u své drahé polovičky sklidíte za kuře Marbella s olivami a sušenými švestkami. Této pochoutce odolá jen málokdo. Letošní léto si zamilujete i přesto, že jej nebudete trávit jako každoročně u milovaného moře.
Přidejte odpověď