Zaplavte tělo pocity štěstí

By: ^@^ina (Irina Patrascu Gheorghita )

Víte o tom, že méně kalorií je pro lidský organismus zdravější, ale současně vás zaplaví i větším pocitem štěstí? Základem je nezahánět psychickou nepohodu nezdravou stravou, která vás sice zasytí, ale nevyvolá ve vás žádnou pozitivní odezvu, co se týče vašeho těla. Naopak, vaše břicho bude nafouknuté, může vás pálit žáha nebo zlobit žaludek, játra či slinivka a o psychice ani nemluvě.

Jaké potraviny nás učiní šťastnějšími

By: Moyan Brenn

Dodejte tělu vzpruhu pomocí kyseliny listové. Budete se cítit stejně svěží! Najdete jí zejména v brokolici, špenátu, pórku, květáku, ale i třeba polníčku. Nachystejte si z těchto dostupných surovin fresh salát nebo pomazánku či zeleninovou šťávu. Mimo kyseliny listové obsahuje výše zmiňovaná zelenina i B komplex vitamínů a s ním se vám nebudou vaše nálady tak často propadat. Vitamín B se mimo zeleniny nachází i třeba v obilí nebo slunečnicových semínkách.

Chmury ovšem zahání i selen! Dopřejte si denní dávku ořechů a do jídelníčku zařaďte hnědou rýži. Málokdo ví, že je pro udržení psychických funkcí dobrá i aminokyselina jménem tyrosin, která úzce souvisí s výrobou dopaminu (projasňuje náladu). Maso, vejce a mléko bychom si měli kvůli dopřávat častěji.

Pro tvorbu hormonů štěstí je zapotřebí ještě látky zvané tryptofan

Najdete ho v luštěninách, např. hrách, ale i v mléčných výrobcích, sušených datlích, sóje, ovesných vločkách, ořeších a libovém masu. Když se tryptofan spojí se sacharidem doputuje do mozku a vy se cítíte lépe.

A co by to bylo za jídelníček, kdyby v něm chyběla ryba a ovoce

By: Khairil Zhafri

Ač patří losos mezi jednu z tučnějších ryb, její tuk v podobě mastných kyselin omega 3, je zdraví prospěšný. Nervy je však potřeba obalit i pomocí ovoce.

Nevěříte? Ananas a kiwi obsahuje fosfor, hořčík a serotonin – opět způsobí pozitivní naladění. S cukry v ovoci souvisí i udržení stabilní rovnováhy, které napomůžete cukry pomalejšími, které se do krevního oběhu uvolňují postupně.

Získáte je z banánů, cereálního pečiva a již zmiňované rýže natural. Léto je navíc ideální dobou opalovat se na slunci, vytvořit si potřebný vitamín D a čerpat energii i tím, že jsme na čerstvém vzduchu! Nemusíme si však odepřít ani čokoládu, ale raději tu hořkou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*