Ovocný shot pro zdravý. Znáte panáky plné vitamínů a minerálů?

Na zlepšování imunitního systému není nikdy pozdě! Jednou z nejchutnějších variant je připravit si ovocný shot, klidně každé ráno. Existují celé desítky receptů, které můžete vyzkoušet. My přinášíme takový recept, který vám rozhodně zachutná a navíc toho obsahuje více, než je běžné. To znamená větší množství vitamínů a živin. Ty se totiž nenachází pouze v ovoci a zelenině, ale také v koření.

Co je v ovocném shotu?

A nyní si vyjmenujeme jednotlivé ingredience ovocného shotu a také důvod, proč jsou v receptu zastoupeny:

  • Med: zlepšuje chuť nápoje a navíc obsahuje spoustu antioxidantů. Můžete jej využít například pro bolesti v krku.
  • Citronová šťáva: je zdrojem vitamínu C a podporuje zdraví srdce a trávení.
  • Pomerančová šťáva: taktéž obsahuje vitamín C, navíc také kyselinu listovou a draslík. Je dobrým zdrojem antioxidantů.
  • Česnek: může jít o trochu překvapivou ingredienci, do celkového nápoje se ale jeho chuť schová, takže nebude tolik výrazná. Příznivé účinky přitom zůstanou zachovány v nápoji. Mezi nimi jmenujme podporu imunitního systému.
  • Zázvor: dodá nápoji říz, navíc si podpoří zdraví trávicího systému, snižuje nevolnost a dokáže bojovat proti infekcím.
  • Kajenský pepř: stačí špetka, a váš nápoj bude mít další říz. V kajenském pepři je obsažený kapsaicin, který zrychluje metabolismus a tím přispívá i k hubnutí. Navíc je prokázáno, že snižuje krevní tlak.
  • Kurkuma: má protizánětlivé a antioxidační účinky.
  • Černý pepř: stačí špetka a aktivujete kurkumin v kurkumě.
  • Jablečný ocet: zabíjí škodlivé bakterie a je prospěšný pro trávicí systém. Podporuje imunitní systém.

Ovocný shot – recept

Nejprve si rozdrťte 1 stroužek česneku a nechte ho v mističce odležet asi 10 minut. Pak jej prolisujte. Přidejte k němu 1 lžíci medu, 1 lžíci horké vody a ¼ lžičky kurkumy. Šlehejte, dokud se ingredience zcela nespojí. Následně přidejte 2 až 3 lžíce citronové šťávy, 4 až 5 lžic pomerančové šťávy, 1 špetku skořice, 1 špetku kajenského pepře, 1 špetku soli a černého pepře. Promíchejte a přidejte 1 lžíci jablečného octa a 1 lžičku čerstvě strouhaného zázvoru. Směs nechte 10 minut odstát. Před požitím ji můžete scedit přes jemné plátýnko.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*