Plevel na zahradě nemá rád žádný zahrádkář. Každý potvrdí, jaké to stojí úsilí, udržet záhony bez plevele. Zároveň můžeme ale obdivovat ohromnou vitalitu, se kterou plevele vzdorují naší snaze je vyhubit. Občas si povzdechneme, kéž by byl plevel aspoň k nějakému užitku. Ale on opravdu je.
Plevelné druhy jsou totiž nejen významnými léčivkami, ale můžeme si jimi i zpestřit jídelníček. Zejména časně zjara, kdy ještě zelenina nenarostla a rychlená obsahuje zvýšené množství dusičnanů, které při nedostatku světla ve skleníku či fóliovníku neumí dostatečně rychle zabudovat do svých pletiv. Plevele mohou příznivě působit při jarní očistě organismu a dodat tělu chybějící hořčík, draslík, železo, mnohé mikroprvky, zeleň listovou, vitamíny apd.
Plevele doporučené ke konzumaci
Časně zjara jsou to zejména vytrvalé druhy, které jsou v zeleném stavu k dispozici celoročně. Jedná se například o nať ptačince žabince, která je šťavnatá a křehká s jemnou příchutí čerstvé zeleně bez pachuti a hořčin. Sbíráme mladou nať, která ještě nezačala tvořit semena. Použijeme ji do salátů, ke zdobení studených i teplých pokrmů, též krátce povařenou do polévek nebo do nádivek.
Tradiční je používání mladých listů pampelišek
Obsahují hořčiny, které podmiňují mimořádné léčivé účinky na trávicí trakt, zejména na játra. V salátech je můžeme kombinovat se sladkou zeleninou, např. strouhanou mrkví a červenou řepou. Jiným osvědčeným trikem je rostlinky zakrýt a vybělit je. Nažloutlé výhonky jsou křehčí a méně hořké. Nejchutnější jsou však čerstvé úbory bohaté na pyl a nektar. Hodí se nejen k přípravě pampeliškového medu, ale i na zdobení pokrmů. Mladá nerozvinutá poupata se nakládají do sladko i slanokyselých nálevů jako kapary. Konzumovat se dají i listy a úbory sedmikrásky. Rozemneme-li listy česnáčku lékařského, ucítíme jemné česnekové aroma. Výtečné jsou také lehce podušené v těstovinách se sýrovou omáčkou, nebo se mladé lístky dají klást na chleba s máslem či tvarohem.
Při zahlenění a zánětech lze využívat léčivých účinků popence břečťanovitého. Přidává se do polévek, nádivek či zapékaných brambor spolu s kopřivou. Kopřiva dvoudomá je známa vysokým obsahem výživových látek. Petrželovou nať ve studených pokrmech nahrazují mladé lístky bršlice.
Přidejte odpověď