Cholesterol – strašák našeho zdraví

Cholesterol je látka, která má tukovou povahu a najdeme ji v každé buňce našeho těla. Je velmi důležitá pro zachování základním životních funkcí organismu.

Za celkové množství cholesterolu v krvi odpovídají játra. Cholesterol je součástí žluči, která rozkládá tuk na drobounké částečky, se kterými pak tělo lépe pracuje. Čím větší množství tuku přijímáme, tím více žluči (a tudíž i cholesterolu) bude naše tělo vytvářet.  Cholesterol má však celou řadu dalších funkcí – podílí se na stavbě buněčných membrán, napomáhá při produkci mužských i ženských pohlavních hormonům hormonů steroidních nebo vitamínu D. Jestliže je naše tělo v harmonické rovnováze, pak i cholesterolu je právě tolik, kolik je ho nezbytně potřeba pro zachování hladkého průběhu všech životně důležitých funkcí.

Chceme – li se vyhnout nadměrné produkci cholesterolu, měli bychom si uspořádat jídelníček podle zásad zdravého životního stylu. Někdy však jeho nadprodukce nejde tak zcela ovlivnit, neboť zde hraje velkou roli i genetický faktor. Nicméně lze říci, že nedědíme vlastnosti, ale pouze vlohy, předpoklady. Je tedy jen a jen na nás, zda chceme tělu pomoci či nikoli.

Co dělat

Úprava stravy

V první řadě bychom měli omezit nebo úplně vyloučit nevhodné technologické postupy při přípravě pokrmů. Které to jsou?  Především fritování, smažení, ale také velmi časté grilování. Dále je důležité omezit přísun tučnějšího masa a do jídelníčku zařadit spíše kvalitní ryby, drůbež a pokud lze, tak zvěřinu. Pro oleje sáhněte spíše kvalitnější, ideální je lněný, konopný či olivový. A samozřejmě nezapomínat na semínka – lněná, slunečnicová, sezamová, dýňová nebo konopná a ořechy. Je prokázáno, že ořechy mají příznivý vliv na hladinu cholesterolu, i když jsou tučné, ale obsahují nenasycené mastné kyseliny, nikoli však slané buráky. Výborné jsou neloupané mandle. Do jakéhokoli jídla (snídaňové vločky, saláty) můžete přidat drcené lněné semínko.jidlo

Sýry vybírejte spíše z řady tvarohové, vyhýbejte se tučným a plísňovým. Omezení sladkostí by mělo být samozřejmostí. Zkuste je nahradit müsli tyčinkami či čokoládou s vysokým obsahem kakaa. Též je vhodné do jídelníčku zařazovat pečivo celozrnné (spíš ve větším množství a bílé úplně vyloučit), případně kvalitní kváskové. Zelenina by se měla objevit v jídelníčku třikrát denně (ale ne jen kousek, ale jako menší zeleninový salát). Ke svačině si můžete vzít ovoce. Důležité je množství vlákniny (asi 30 gramů denně, což znamená například ke snídani ovesnou kaši, třikrát týdně luštěniny, případně Psyllium – 2 lžičky denně). Velkou roli hraje množství omega 3 a 6 nenasycených kyselin, které pozitivně ovlivňují kardiovaskulární systém a napomáhají při snižování cholesterolu v krvi. Výborným zdrojem bílkovin s nízkým obsahem tuku jsou ryby a korýši. Rybí bílkoviny jsou vysoce kvalitní a obsahují méně tuku. Také není vhodné ve větší míře konzumovat alkohol a cigarety.

Pohyb

V dnešní automobilové době, kdy většina z nás tráví pracovní čas v kancelářích, pod umělým osvětlením, v létě s klimatizací za zády, odpoledne v přeplněném zasmogovaném městě, je pobyt v přírodě a pohyb doslova pohlazení, nejen těla, ale i duše. Ne všichni si to uvědomují, ale s pravidelným pohybem získává naše tělo řadu benefitů, které mu dáváme zdarma. Málokdo tuší, že i pohyb může snížit hladinu cholesterolu. Vždyť trocha pohybu může být i procházka parkem cestou z práce. O víkendu si můžete jít zaběhat, zaplavat, udělat výlet na kole či kolečkových bruslích (ve městech je spousta stezek pro cyklisty i bruslaře, které vedou nádhernou přírodní krajinou). V zimním období můžete navštívit nějaké sportovní středisko a zapojit se do cvičení, kterých je v nabídce celá řada a nemusí to být zrovna posilování, ale kupříkladu jóga či jiný druh cvičení.

Klidná mysl

Je – li člověk ve stresu, tělo hladinu cholesterolu zvyšuje bez ohledu na to, co jíme. Nadledviny, které hrají důležitou roli při zvládání stresu, jej potřebují ke své práci, tudíž tělo musí jeho produkci zvýšit.

Tekutiny

Velice důležité je dodržovat pitný režim. Vliv na snížení hladiny cholesterolu má například zelený čaj, ale pouze ten, který si připravíte z čajových lístků, nikoli limonáda z obchodu.

Potraviny nevhodné

V případě vysokého cholesterolu se vyhýbejte konzumaci těchto potravin: vaječné žloutky a výrobky z nich, tučná masa, sádlo, škvarky, vnitřnosti, živočišné tuky, šlehačka a tučné krémy, kaviár, koncentrovaný alkohol, mražené pokrmy a samozřejmě solené pochoutky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*