Bulgur není jen „zrní“, dokáže být i součást pokrmů

By: Bitki Etkisi

Už jste někdy slyšeli o bulguru? Že ještě ne? Je na čase dát mu šanci! Nejedná se totiž o pouhé zrní, může být i skvělou součástí jiných pokrmů! Pojďme si ho společně představit o něco podrobněji.

Co je to vlastně bulgur?

By: Alex "Skud" Bayley
By: Alex “Skud” Bayley

Pod pojmem bulgur se ukrývá předvařená nalámaná celozrnná pšenice. Ta se nejčastěji, jak již bylo zmíněno, používá jako součást jiných pokrmů. Získává se z tvrdých odrůd pšenice, kdy se její zrna namáčí, suší a následně drtí na menší kousky. Pomocí síta se pak roztřídí dle velikosti zlomků na různě hrubé frakce. Vzhledem k tomu, že narodil od drcené pšenice je bulgur již předvařený, usnadňuje to jeho další využití v kuchyni. Mnohdy postačí nechat ho nabobtnat ve vodě a smíchat s dalšími ingrediencemi bez dalšího tepelného zpracování. Samotným namáčením a případným vařením dochází ke vzniku enzymů a k částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry.

Bulgur je o něco chutnější než známý kuskus (má příjemnou oříškovou chuť a výraznou obilnou vůni), je výživnější než klasická rýže a zároveň se připravuje rychleji než kroupy. Díky tomu má zkrátka široké možnosti využití.

Kde tedy bulgur lze použít?

By: F_A

Nejčastěji se bulgur používá v libanonském salátu tabouli. Stejně tak se dá využít v řadě zeleninových nebo masitých jídel, mezi které patří například pilaf, falafel nebo kibbeh. V České republice se používá do nádivek, karbanátků ale i do polévek. Často slouží i jako příloha k masům. Někteří s oblibou dělají z bulguru kaše nebo rizoto.

A proč je bulgur tak skvělý?

Velkou výhodou bulguru je zejména to, že je lehce stravitelný. Díky snad dokonalému zastoupení vlákniny podporuje činnost střev a působí také blahodárně na nervovou soustavu. Kromě toho má příznivé nutriční složení, jelikož obsahuje vlákninu, vitamín A, fosfor, hořčík i železo. Bulgur není drahý a zároveň má opravdu minimum tuku, což z něj dělá skvělého kandidáta na zdravou výživu a hubnutí.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*