V pestré stravě nejde jen o vyvážený poměr bílkovin, tuků a sacharidů, či poměr masa a zeleniny, jedná se i o barevnost a to doslova. Vždyť i zrak je při jídle důležitý. Kdo z nás by si dal k obědu, či večeři něco, co se nám již na pohled nezdá? Jaké barvy by měly být zastoupené v jídelníčku a proč?
Barvy a potraviny s nimi související
Bílá barva pomáhá při tělesné i duševní pohodě, tělo pročistí a odvodní. Některé „bílé potraviny“ (rýže, mléko, tvaroh, květák, brukev) mají blahodárný vliv na pleť. Bílé potraviny obsahují betaglukany (podporují imunity), flavonoidy (antioxidanty) nebo lignany (aktivují T lymfocyty). Začínáte – li s dietou, bílé potraviny jsou vhodné pro její začátek. Pozor na sůl, je také bílá (alespoň některé druhy), ale váže vodu, přerušila by vám očistný proces. „Bílé“ potraviny snižují krevní tlak, cholesterol nebo slouží jako prevence proti chřipce. S bílou barvou přicházíte v kuchyni do styku denně. Které potraviny tedy patří do této barevné skupiny – ryby, kuřecí maso, česnek, rýže, květák, tvaroh, brukev, pórek, jarní cibulka, mléko.
Žlutá barva přispívá k pročištění, odstraňuje odpad (především ze střev a žaludku), vnitřní zátěž (frustraci a žárlivost). Takto barevné potraviny fungují jako účinné antidepresivum, posilují nervový systém, detoxikují a stimulují látkové procesy, pozitivně stimulují lymfatický systém. Patří sem citrony, žlutá paprika, kukuřice, banány, ananas, broskve, nektarinky, žloutky nebo papája.
Oranžová barva obsahuje velké množství beta – karotenů a vitamínů skupiny B a také vitamín A. Má pozitivní vliv na pleť, vlasy nehty a oči, podporuje trávicí činnost, dodá dobrou náladu, pomáhá při snižování tlaku a cholesterolu. Pomeranče a mandarinky, které do této skupiny patří, díky vysokému obsahu vitamínu C posilují obranyschopnost organismu. Mezi další potraviny této skupiny patří mrkev, dýně, mango nebo sladké brambory.
Červená barva podporuje výkonnost a čistící procesy. Oživuje látkovou výměnu a trávení. Pomáhá roztahovat cévy, uplatňuje se při chronických onemocněných (zánět dutin, neustále ucpaný nos, bronchitida), částečně zmírňuje obtíže. Látky v těchto potravinách obsažené (lykopen, kyselina elagová, hesperidin) působí protinádorově, upravují hladinu cholesterolu a mají příznivý vliv při léčbě artritidy. Patří sem rajčata, červené papriky, červená řepa, třešně, maliny, jahody, vodní meloun, granátové jablko, červená čočka nebo červené fazole.
Modrá barva patří k červené, zástupci této skupiny mají velké množství vitamínu C a látek, jež zlepšují krvetvorbu, zpevňují cévy, snižují výskyt srdečních chorob a napomáhají trávení. Jsou to nejsilnější antioxidanty, zpomalují proces stárnutí. Mezi zástupce této skupiny patří lilek, fialové hrozny, švestky, borůvky nebo ostružiny.
Přidejte odpověď