Správná snídaně nastartuje celý den

První denní jídlo by mělo být vydatné a mělo by vám dodat energii na celé dopoledne. Po několika hodinách spánku naše tělo potřebuje dávku energie a vitamínů, aby zvládlo zátěž, která se na něj chystá.

Vynecháváme – li snídani, klesá nám hladina cukru v krvi pod běžnou úroveň, tím poklesá i energie a dochází k vyvolávání chutě na sladké. V tomto okamžiku saháme po něčem „sladkém“, abychom hladinu cukru vyrovnali. Jenomže přebytečné cukry musí nějakým způsobem tělo srovnat, přemění je tedy v tuk. Obrovský vliv má snídaně i na psychiku (tělo není ve stresu, zda dostane nějakou potravu, neodlákává naši pozornost ke sladkému). Dodáme – li mu zdravé cukry ve správné snídani, budete se celý den cítit více v pohodě, také se budete lépe soustředit. Jestli si myslíte, že vynecháním snídaně budete lépe hubnout, jste na omylu. Díky zpomalenému metabolismu, který byste jinak nastartovali tou správnou snídaní, a nutkání doplnit rychle energii něčím sladkým, vás vaše tělo brzy vyvede z omylu.

A kdy snídat? Ideální doba je během půl hodiny po probuzení. Snídani rozhodně nenechávejte až do práce, vaše tělo bude ve stresu a nastává ten nutkavý pocit rychle něco sníst.

Několik rad pro snídani

V žádném případě se nenechte rušit (televize, počítač, telefon, pracovní záležitosti). Snídaně bude pro vaše tělo přínosem jen tehdy, budete – li v klidu, nerozptylujte se. Snídejte pomalu, protože snídaně ze sebelepších surovin, kterou zhltnete během chvilky, je stejná jako snídaně žádná. Tady se povoluje i „hřešit“, máte před sebou celé dopoledne a tudíž i velký výdej energie. Sáhněte po nějakých těch sladkých dobrůtkách. Kupte si i kvalitní, kuchyňské pomocníky – presovač, výkonný odšťavňovač, touster, chytrou rychlovarnou konvici a nechte je pracovat za vás, ušetří vám trochu času při přípravě snídaně.

Co je dobré snídat?

Snídaně by měla tělu dodat čtvrtinu denní dávky energie. Do těla bychom měli dostat tři základní živiny – bílkoviny – lehce stravitelné jsou obsažené například v celozrnném pečivu, vločkách, tvarohu nebo bílém jogurtu, cukry – jednoduché (med, ovoce, kvalitní džus), komplexní (celozrnné pečivo, vločky) a zdravé tuky (mandle a ořechy).

Základ snídaně by mělo tvořit celozrnné pečivo či vločky z obilovin (pohanka, oves, pšenice, špalda). Tyto potraviny obsahují dostatečnou porci vlákniny, dopoledne tak nebudeme mít hlad. Také obsahují i lehce stravitelné bílkoviny. K pečivu se hodí tvarohová pomazánka nebo nízkotučný sýr a zelenina. Můžete si dát také vařené vejce. Vločky můžete nasypat do jogurtu a přidat pár mandlí nebo ořechů, případně dochutit trochou medu.

Nabízíme několik tipů na zdravou a vydatnou snídani.

Ovesná kaše je poslední dobou hitem. Můžete do ní přidat čerstvé nebo sušené ovoce, nasekané různé druhy ořechů nebo med.

Celozrnná houska se sýrem šunkou a rajčaty vypadá trochu obyčejně, ale zkuste ji na několik minut vložit do mikrovlnné trouby. Zakápnete – li ji předtím trochou olivového oleje a dáte špetku bazalky…

Tousty s vajíčkem jsou také klasika, ale když do vajíček přidáte trochu slaniny a sýr a zakápnete malinko smetanou, okamžitě získají jinou chuť

Tousty trochu jinak – tousty opečte na pánvi nebo v toustovači, namažte lučinou nebo podobnou pomazánkou a posypte nastrouhanou ředkvičkou, okurkou, či pokrájeným rajčetem.

Müsli – má široké možnost použití, hodí se k mléku nebo do jogurtu, dají se z něj udělat koláčky nebo palačinky. Pro kvalitní snídani do něj stačí přidat nějaké ovoce a trochu jogurtu a zdravá snídaně je hotová raz dva.

Jste – li příznivci klasických obložených housek, či rohlíků, sáhněte do nabídky pečiva celozrnného, namísto obyčejného salámu volte raději kvalitní šunku a sýr a vše doplňte čerstvou zeleninou případně ovocem.

Používáte – li máslo, volte raději pomazánkové, je méně kalorické. Nejméně kalorická je však pomazánka z tvarohu, navíc v sobě má bílkoviny. Je dobrá na slano (s přídavkem bylinek) i sladko (přidáme nasekané čerstvé ovoce). Doporučenou denní dávku vápníku vám zajistí mléčný koktejl z mléka, jogurt a ovoce.

Nezapomínejte ani na tekutiny. Čaj volte raději sypaný, je sice trošku dražší, než sáčkový, ale o to je kvalitnější. Další variantou je džus, není nad ten z čerstvě vymačkaného ovoce. Máte – li doma kupovaný, pozorně si přečtěte etiketu. Levné džusy obsahují velké množství cukru a ani chuť neví zrovna skvělá. Lepší jsou ty s větším podílem ovocné složky.

 

Snídaně je zkrátka základ a udělá radost na celý den.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*