Ovesné vločky – zdraví na talíři

Ovesné vločky obsahují velké množství tělu prospěšných látek, především je to vláknina. Ta napomáhá při regulaci trávení tuků a sacharidů, umí na sebe vázat vodu a tím pádem nabývá na objemu a my máme pocit sytosti.

Je, z větší části, živinou pro flóru v trávicím traktu, ve kterém působí jako prebiotikum (podporuje aktivitu střevní mikroflóry a díky tomu zlepšuje náš zdravotní stav). Dále obsahují komplexní sacharidy (udržují přijatelnou hladinu inzulínu), minerální látky a vitamíny.

Vliv na naše tělo

Díky všem složkám, které obsahují, pomáhají v regulaci hladiny krevního cukru, podporují správné trávení, mají příznivý vliv proti ukládání tuků v těle, jsou nápomocné při snižování hladiny cholesterolu, krevního tlaku a při cvičení napomáhají spalovat tuky. Jejich preventivní účinky se objevují především v oblastech kardiovaskulárních onemocnění a proti cukrovce. Jsou velmi významným zdrojem energie. Díky nízkému obsahu kalorií mohou být vhodnou součástí jídelníčku při hubnutí. Jsou snadno stravitelné, mají příznivý vliv na trávicí soustavu (potíže se střevy nebo žaludkem). Pokud chcete do jídelníčku zařadit kvalitní proteiny, vločky jsou jedno z množných řešení.

Jaké pokrmy připravit

Ideální začátek dne je snídaně z ovesných vloček. Přidáte – li lahodné přísady ve formě ovoce nebo ořechů, dodáte hned po ránu tělu řádnou dávku energie a zdraví. Zvolíte – li mléko nebo jogurt, posílíte zuby a kosti. Z vloček lze připravit velmi chutné, zdravé a na živiny vyvážené jídlo.

Ovesné vločky jsou v surovém stavu poměrně tvrdé, proto se většinou namáčejí nebo vaří, díky čemuž změknou. Chcete – li si ke snídani připravit vydatnou kaši, není nic jednoduššího, než vzít čtvrt litru mléka, ohřát, nasypat asi pět polévkových lžic vloček a vařit asi deset minut. Poté ze sporáku odstavte a přidejte lžičku másla. Mléko je důležitým zdrojem vitamínu D, draslíku a vápníku. A chcete – li si zkusit něco jiného, můžete obyčejné mléko nahradit třeba rýžovým nebo sójovým. K oslazení použijte med a na dochucení třeba nasekanou směs ořechů (získáte tím další dávku vitamínů – E, B, bílkovin, minerálů – fosfor, hořčík, vápník, vlákninu a v neposlední řadě velmi kvalitní tuky) nebo pokrájené kousky čerstvého ovoce. Výborně se hodí jablka, hrušky či banány.

ovocePokud chcete přidávat ovoce sušené, raděj jej kupujte v obchodech se zdravou výživou, kde ho prodávají bez přidaného cukru. Ideální v tomto případě jsou brusinky, meruňky nebo třešně. Další možností je přidání jogurtu, který je bohatý na vitamíny z řady B, vápník, fosfor a samozřejmě bílkoviny. Raději sáhněte pro bílý a s nízkým obsahem tuků. Výhoda je, že jej můžete přidávat pouze po lžičkách, pokud nechcete mít kaši.

Další využití najdou ovesné vločky třeba jako zavářka do polévek, do míchaných vajíček, karbanátků, pomazánek, při pečení domácího chleba nebo třeba zdravých sušenek.

Ovesná kaše

Tento typ stravy je jednou z nejstarších a v minulosti byl také jednou z velmi významných součástí lidské stravy. Oblíbená byla našimi předky – Slovany, kteří ji dochucovali po domácku sušeným ovocem a medem. Dodnes je velmi důležitou součástí například snídaně v Anglii. Snídaně je totiž základ a ovesná kaše je skvělým startem do nového dne.  Klasická ovesná kaše je připravovaná na sladko – vločky povaříme v mléku a dochutíme. Jako nejčastější dochucovadla se používají med a skořice nebo sušené ovoce, které samozřejmě můžete nahradit ovocem čerstvým. Připravit ji můžete také s jogurtem nebo čokoládou, to už ale nebude moc dietní. Ale patříte – li k těm, kteří nadváhou netrpí, je to stále ještě výborná snídaně.

Tip na zdravou snídani

Každý určitě ráno bojuje s časem a představa, že by měl ještě vařit kaši nebo kvůli ní vstávat o něco dřív, není pro nikoho z nás zrovna nejpříjemnější. Co si takhle „udělat náskok“ a předpřipravit si snídani již večer. Ptáte se jak? Jednoduše. Porci ovesných vloček smíchejte s trojnásobným množstvím mléka a přes noc uložte do lednice. Vločky do rána krásně nabobtnají, zjemní a vstřebají mléko. Ráno již jen dochutíte. Použít můžete třeba strouhané jablko smíchané s citronovou šťávou a medem, k němuž přimícháte nabobtnalé vločky a přisypete trochu hrozinek. Jako obměnu můžete místo jablek přidat třeba jogurt a nasekané ořechy s trochou medu. Neuškodí ani trocha skořice.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*